Културни забележителности

Може би много малко хора от Долна Кремена знаят, че точно от тяхното село се излъчва радио, което се слуша от над 2 500 000 човека в цял свят. Мездренското село Долна Кремена обаче може да се похвали с още много неща. То е едно от малкото, които са успели да съхранят сградата на закритото училище.

Веднага след реформата в образованието школото затваря врати, но вместо да се остави да се руши, сградата е продадена и сега в нея функционира хотелски комплекс.

Детската градина обаче работи по предназначение и се посещава от 16 хлапета. Тя е филиал на забавачница „Мир” в Мездра. Може би единствено в Долна Кремена кметството поема плащането на таксата за детската градина чрез спонсори. На сградата е правен ремонт и въобще не личи, че преди повече от 100 години в нея е имало килийно училище.

В центъра на Долна Кремена има и два паметника – на загиналите във войните и на партизанина от антифашистката съпротива Цоло Кръстев.

В селото функционира и читалище „Просвета 1893”. Към него е имало мъжка вокална група, но е спряла да съществува преди 2 години. Сега има детска музикална група.

Библиотеката към културната институция разполага с над 8 000 тома художествена литература, а за първи път през 2001 г. в селото се организира фолклорен празник, на който се изявяват самодейци и от други населени места от общината.   

 

Черквата “Св.Никола“  представлява  еднокорабна, едноапсидна постройка с притвор. Градена е от ломен камък споен с хоросан, а стените на притвора до 1,90 м височина са от тухли.


Църквата е изграждана на три етапа. От най-старата ѝ, източна част, чиито основи са положени през XIII-XIV в.,  днес  не е останало много нещо-покривът е рухнал, стените съборени, а апсидата нацепена на парчета.
През ХVІІ век църквата е била разширена на запад, от тази част е останала само южната стена.
Окончателния си вид черквата придобива през 1872 г., с изграждането на притвора, датата е издълбана на камъка над входната врата, на западната фасада.
Вероятно някога цялата вътрешност на църквата е била изписана, днес са останали само възрожденските стенописи в притвора, но и те са на път да изчезнат.
От долнокременската църква „Св.Никола“ са  едни от най-старите и най-интересни в иконографско отношение икони във Врачанския край - "Св.Никола" от края на ХVІІ век, "Св.Богородица" от края на ХVІІІ век.
Днес този храм,символ на приемствеността през вековете,се намира в изключително лошо състояние. Не е подминат и от иманярите и разрушителните им последствия.

В притвора е изградено дървено скеле, което поддържа покрива и го предпазва от срутване. Похвално е това дело, но и то не е достатъчно, за възстановяването на светинята би помогнало единствено много много желание, такова , че никакви пречки да не могат да го спрат....